Honk- en softbalvereniging Robur ’58 Apeldoorn

Geschiedenis

In 1958 kreeg de voetbalvereniging Robur et Velocitas een honkbalafdeling. Aanleiding daartoe was een landdag van de AVRO in het park Berg & Bos. Naast het optreden van artiesten was er een demonstratie van honkbal (op het veld van AGOVV) tussen toen twee bekende Amsterdamse clubs. Dick van Rijn destijds een bekende persoonlijkheid voor de radio, gaf uitleg en riep na afloop op om ook in Apeldoorn met deze sport te beginnen. Robur et Velocitas meldde zich en enkele weken later volgde er in het clubhuis aan de Asselsestraat een propaganda-avond met dia’s. Deze werd verzorgd door de propagandaman van de (toen nog) Koninklijke Nederlandse Honkbalbond (KNHB) en de bekende speler Han Urbanus.

 

De honkbalafdeling was “geboren” en mocht van voorzitter van Steensel c.s. een eigen honkbalbestuur vormen. Het was een trio en als volgt samengesteld: de “vak”lieden (gymleraren) Ger Bottinga (voorzitter) en Frans Kools (penningmeester) plus Aad Laurens als secretaris. Hetgeen werd gehoopt, gebeurde niet. Het honkballen sloeg niet aan bij de Roburianen; de leuze van toen “honkbal de zomersport voor voetballers” was kennelijk al aan slijtage toe. Wel sloeg het aan bij enkele in Apeldoorn woonachtige ex-honkballers. Voor honkbal op hoger niveau waren op den duur betere voorzieningen noodzakelijk en na rijp beraad, waarbij ook de gemeente was betrokken, volgde de scheiding.

 

Dicht in de buurt – in het sportpark Orderbos – kregen de honkballers hun eigen home en gaven ze zichzelf de naam ROBUR ’58. Het jaar 1972 was een belangrijk jaar: toen werd ons clubhuis gebouwd en werd ons huidige sportcomplex met drie multifunctionele velden in gebruik genomen. Ons sportcomplex ligt in het Ordebos te Apeldoorn en wordt door velen beschouwd als een van de mooist gelegen honkbal- en softbal accommodaties in Europa

 

Robur '58

honk- en softbalvereniging Apeldoorn

Welkom op de site van Robur ’58, een honk- en softbalvereniging in Apeldoorn. Onze vereniging is gelegen in het prachtige bosrijke gebied van Apeldoorn. Wij zijn een gezellige vereniging met enthousiaste leden die zorgen voor een leuke en sportieve sfeer. Of u nu beginner bent of al ervaren speelt, bij ons is iedereen welkom. We hopen u snel te verwelkomen op ons veld!

Robur '58

My personal favorites
Sponsoren
Externe links