Honk- en softbalvereniging Robur ’58 Apeldoorn

Vertrouwenscontactpersonen

HSV Robur’58 wil voor al haar leden een sportieve en veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport. We doen er met elkaar immers alles aan om juist zaken als ‘pesten’, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen. De gedragscode is terug te vinden op de site van de KNBSB via de link: https://www.knbsb.nl/verenigingen/respect-the-game/gedragscodes/ en in het huishoudelijk reglement/statuten van onze vereniging.

 

Mocht er toch vermoeden of sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag, neem dan contact op met de vertrouwenscontactpersonen (VCP).

Waarom een Vertrouwenscontactpersoon?

De praktijk binnen diverse sportverenigingen heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag helaas niet voorkomen kon worden. En dat willen we bij Robur ’58 graag voor zijn. Dat is dan ook één van de redenen waarom het goed is dat binnen verenigingen een vertrouwenscontactpersoon aanwezig is. Een centraal aanspreekpunt om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft.

Voorkomen is beter dan genezen

De vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn. Bij de vertrouwenscontactpersoon kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.

Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon?

De vragen die je hebt kunnen gaan over:

 • Pesten en gepest worden.
 • Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
 • Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
 • Een vermoeden van ‘grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
 • Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team.
 • Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.
 • Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.

Het feit of je vraag bij de vertrouwenspersoon van Robur ’58 op de juiste plaats is.

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?

Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming gebeuren! De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:

 1. toestemming voor hebt gegeven
 2. van op de hoogte bent

De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het Algemeen Bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan dit bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

 

De vertrouwenscontactpersoon is beschikbaar voor iedereen die opmerkingen of vragen heeft over grensoverschrijdend gedrag of die over een concreet incident een gesprek wil met iemand die bekend is binnen de sportvereniging. De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc.

 

Zij zijn eerste aanspreekpunt/eerste opvang, zorgen voor doorverwijzing als dat nodig blijkt en ontwikkelen preventieve activiteiten om ongewenst gedrag te voorkomen.

 

De taken van de vertrouwenscontactpersoon zijn vooral procedureel adviserend en omvatten:

 • Eerste opvang/aanspreekpunt
 • Doorverwijzen
 • Preventieactiviteiten

De vertrouwenscontactpersoon bij Robur’58 is Willy van Sermondt.

Wil je iets melden aan de vertrouwenscontactpersoon? Stuur dan een mail naar: vertrouwenscontactpersoon@robur58.com.

Vermeld jouw naam en het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent. Je wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

 

 

Overige mogelijkheden om met een vertrouwenscontactpersoon in contact te komen:

Op de website www.centrumveiligesport.nl kunnen mensen terecht, die vermoedens hebben over grensoverschrijdend gedrag in de sport. 

Voor alle leden van de KNBSB en andere betrokkenen is de heer Walter Wallé als     vertrouwenscontactpersoon bereikbaar. Zie: https://www.knbsb.nl/verenigingen/ondersteuning/vertrouwenscontactpersoon/

Robur '58

honk- en softbalvereniging Apeldoorn

Welkom op de site van Robur ’58, een honk- en softbalvereniging in Apeldoorn. Onze vereniging is gelegen in het prachtige bosrijke gebied van Apeldoorn. Wij zijn een gezellige vereniging met enthousiaste leden die zorgen voor een leuke en sportieve sfeer. Of u nu beginner bent of al ervaren speelt, bij ons is iedereen welkom. We hopen u snel te verwelkomen op ons veld!

Robur '58

My personal favorites
Sponsoren
Externe links